bästa fantasyböckerna som borde bli serier

Fem fantasyböcker som skulle bli bra TV-program

Vad gör du när du läser en bok klart och säger ”Jag önskar att det här aldrig skulle ta slut”? Tja, vi är här för att berätta för dig att det finns fler böcker skulle bli riktigt bra tv-serier. De här böckerna är bara några av våra favoriter som vi tycker förtjänar mer uppmärksamhet!

Om Game of Thrones är någon indikator finns det ett stort intresse för fantasyböcker som tv-serier (bortsett från slutets kaos). HBO-seriens framgångar har visat att folk kommer att lyssna på vad som helst – oavsett hur komplicerad handlingen är eller hur invecklad berättelsen är – om den är baserad på en episk fantasybokserie.

Här är fem romaner som skulle passa bra som TV-adaptioner, med korta beskrivningar för att väcka aptiten. 

Drakryttarna av Anne McCaffrey

Drakryttare är ett fåtal utvalda personer som är bundna till drakar och har till uppgift att skydda sin planet, Pern. Romanen följer Lessas resa när hon blir drakryttare och kämpar för att rädda sitt folk från Thread, en främmande substans som faller ner från himlen och förstör allt i sin väg.

Den fjortonde bruden av Meredith Ann Pierce

Aeriel kidnappas av en svartvingad vampyr av häpnadsväckande skönhet och ungdom. I hans slott tjänar hon hans 13 fruar, vålnader vars själar han har stulit. Hon måste döda honom innan hans nästa äktenskap och kommer till full kraft, men hon fångas av hans magnifika skönhet och inre gnista av godhet. Det här är Twilight möter Games of Thrones.

Engelsforstrilogin av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren

Engelsforstrilogin består av tre böcker i en svensk fantasybokserie. Serien utspelar sig i det fiktiva samhället Engelsfors i Bergslagen. I serien följer vi en grupp tonårsflickor med väldigt lite gemensamt som upptäcker att de är häxor. Flickorna, som kallas de utvalda, är ämnade att rädda världen från en annalkande apokalyps som orsakas av en ondska från en annan värld (”demoner”). Det här är urban fantasy i moderna landsbyds-Sverige! Författarna har inspirerats av Twin Peaks, Supernatural och Buffy och vampyrerna.

Mörkrets vänstra hand av Ursula K. Le Guin

Mörkrets vänstra hand är en science fiction-roman från 1969. Den har kallats en feministisk klassiker och utforskar vad som händer när kön inte längre definierar människan. Det är en sci-fi-bok men utspelar sig på en planet som mer påminner om en fantasivärld. Här får vi utforska saker som hur ser ett samhälle ut om den inte bygger på en binär könsuppdelning? Hur är det att möta en sådan kultur som människa? Dessutom en kall ogästvänlig värld som för tankarna till ett kallt Dune. Med framgången av serier som Game of Thrones och Handmaid’s tale finns det utrymme för den här typen av serier.

Legenden om Deverry av Katharine Kerr

Deverry är en serie på 16 böcker, här finns det mycket material för en serie. Det är en fantasybokserie som sträcker sig över flera århundraden och följer flera generationer av karaktärer. Böckerna utspelar sig i Deverry, som är ett fiktivt keltiskt land. Den här berättelsen handlar om en prins som heter Galrion. Han orsakade sin trolovade Brangwens död. I sorg och ilska svär han att inte vila förrän hon kommer tillbaka levande. De ”höga” hör honom och förlänger hans liv så att han kan vänta på Brangwens återfödelse. Det här känns som om det skulle vara en serie av typen Game of Thrones, med många olika handlingslinjer som korsar varandra och kommer samman i slutet. Den har alla elementen i en bra HBO-serie, om de kan göra det för Games of Thrones, varför inte Deverry?

Det finns så många fantastiska fantasyromaner, trilogier och bokserier som skulle kunna bli utmärkta tv-program. Om du har några idéer, låt oss veta! Vi längtar efter nästa stora fantasy-serie.