Så öppnar du bokhandel i en digital värld

När i princip allting i samhället är digitalt är det allt fler som uppskattar en miljö utan elektronik över huvud taget. Hemma i huset kan det vara ett bibliotek eller kontor. Är du en sådan som känner att du vill skapa en traditionell eller modern bokklubb där människor kan släppa sociala medier för en stund – följ dina drömmar och starta en bokhandel!

Den praktiska delen kring inredning är kanske den enklaste: köp produktställ här och se över Displayexpertens övriga utbud. Förutom produktställ för böcker hittar du till exempel bokhyllor, väggkrokar, skyltar, trädisplayer och mycket annat. Så länge du har en bild av vad du vill åstadkomma hittar du där saker som framhäver dina produkter på rätt sätt.

Nischa bokhandeln utifrån dina preferenser

Är det något som krävs för att driva en framgångsrik bokhandel i dag så är det en nisch. Att försöka täcka alla litteraturens inriktningar är att konkurrera med giganterna online – och de kommer alltid ha ett bättre utbud hur du än gör. Är du fan av science fiction eller fantasy, låt det skina igenom i hela butiken. Så klart är det bra att kunna erbjuda bästsäljare och klassiker inom andra genrer, men ett utbud och en inredning som är tydligt definierade gör din bokhandel till något alldeles unikt.

Att anordna events av olika slag är också bra sätt att få din bokklubb känd i området. Det kan till exempel vara:

  • Bokklubb där en grupp läser ett kapitel i veckan och diskuterar
  • Lässtunder för barn
  • Studiecirklar för kreativt skrivande
  • Föreläsningar av författare
  • Kurser som fokuserar på vissa genrer, tidsepoker eller svensk litteraturkanon kanon
  • Veckans boktips eller liknande från dig och dina anställda

Det gör att din bokhandel inte bara blir en butik, utan även en plats för sociala sammankomster – utan mobiler, tv-apparater och datorer. Det är något som blir en slags oas i en alltmer digitaliserad värld.

Ha ekonomin i fokus

Det kan finnas flera anledningar att starta en bokhandel. Kanske är det en ren passion för böcker som du vill dela med dig av till allmänheten. Kanske har du upptäckt en verklig efterfrågan på fysiska bokhandlar i din hemort. Eller så har du planer på att starta café och tycker att en bokhandel i kombination med detta skulle passa bra.

Oavsett anledning till att öppna egen bokhandel, gör du dig själv och alla andra en tjänst genom att inte förkasta ekonomin. Även om du ser det som ett kul projekt där inkomst inte är det primära målet direkt, så behöver du åtminstone se till att verksamheten går runt. Annars är det bara en tidsfråga tills du får stänga ner butiken.

Underskatta inte efterfrågan på fysiska böcker

Samhällets utveckling tenderar att gå i vågor. I dag är vi enligt många i en topp av digitala och sociala medier, och på grund av detta är vi också stressade. De flesta svenskar föredrar att kunna koppla av med en bok med papperssidor i stället för en mobil eller läsplatta som är kopplad till wifi eller 4G. Många av oss anser att vi inte kan koppla av på riktigt förrän vi kopplar bort oss från prylar som gör oss ständigt kontaktbara online.